Orbán Napi Borünnep

A három napos Orbán napi Borünnep Hajós és a Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai eseménye. Hagyományőrző és hagyománnyá vált ünnepség, mely a sváb telepesek kulturális és gasztronómiai hagyományait eleveníti fel évről-évre. Először 1980-ban került megrendezésre, és azóta is minden év májusának utolsó hétvégéjén. 

Az egész évben nyugalmas és csendes pincefalu ilyenkor megtelik élettel és vidámsággal. A pincefalu központjában található Szent Orbán pápa a borászok védelmezője. A szobor Vas Csaba alkotása, mely minden borünnepen megöntözésre kerül a legjobb fehér és vörös borokkal, hogy jó minőséget adjon. Ehhez kötődik még egy másik népi hiedelem is: ha Orbán napján esik rossz lesz a szőlőtermés, ezért meg kell vesszőzni.

Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb tradícióval rendelkező hagyományőrző ünnepsége évtizedek óta tölti meg jókedvvel, hangos muzsikával és borszerető közönséggel a máskor csöndes és varázslatos Pincefalu utcáit, pincéit.

Orbán Napi Borünnep – programok

Van, ami sosem változik, az Orbán napi ceremónia szoborlocsolással, bormustrával, borlovag választással, a helyi hagyományok felvonultatásával. Ez az ünnep a bor ünnepe, Hajós ünnepe, a Pincefalu ünnepe és legfőképpen annak a közösségnek az ünnepe, amely meghonosította és generációkon át megőrizte számunkra azt a szőlész-borász kultúrát, mely a Pincefalut létrehozta és életben tartotta. És ünnepe minden idelátogatónak is, visszatérőknek és először jövőknek.

A pincefaluban napjainkra több, mint 1200 présház található. A 20. századig a meghatározó szőlőfajták: Kövidinka, Mézesfehér, Kadarka voltak.  Napjainkban, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay.

A pincefalu a hazai borvidékek közül, a Hajós-Bajai borvidék része, melyhez 14 település tartozik. Érdemes ellátogatni a rendezvényre, de egész évben gyönyörű látványban lesz részünk, ha a pincék ölelte kanyargós utcácskákban sétálunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Haj%C3%B3s

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom