Kiskunhalas

Kiskunhalas a Duna-Tisza közti homokhátság legmagasabb részén fekszik Bács-Kiskun megyében. A Baja, Kalocsa, Kecskemét, Szeged városok által körülölelt terület közepén.

A város története

A település környékét a Magyarországra 1246 körül betelepített hét kun nemzetség közül a Csertán nemzettség vette birtokába. Első írásos említése 1347-ből származik. A 15. század közepétől a Hunyadi család birtokolta. A török hódoltság alatt elnéptelenedett akárcsak a környező települések Hajós, stb. Majd nagyrészt a Dél-Dunántúlról érkezett lakosokból újra életre kelt és 1754-ig a Kiskunság központja is volt.

A 19. század elején és a reformkorban tovább fejlődött, épült a város. A kereskedelem és az árutermelés fejlődését tovább segítette, hogy a Budapest-Belgrád vasúti fővonalat 1882-ben a település érintésével építették meg. Az I. világháborúban nagy veszteséget szenvedett el a város lakossága. A két világháború között erős visszaesés, majd lassú növekedés jellemezte a várost, mely 1929-ben megyei városi rangra emelkedett.

Kiskunhalas látnivalói

Csillagászati Obszervatórium

Kiskunhalas - Csillagászati Obszervatórium
Kiskunhalas – Csillagászati Obszervatórium (forrás: https://halasinfo.hu/irany-a-csillagda)

A csillagvizsgáló péntekenként távcsöves bemutatókkal és csillagászati szakkörrel várja az érdeklődőket, ahol találkozhatunk az égbolt csodáival.

Cím: Kiskunhalas, Kossuth u. 43.

Tel: + 36 77 423-355

Csipkeház és Csipkemúzeum

Kiskunhalas - Csipkeház
Kiskunhalas – Csipkeház (forrás: https://www.programturizmus.hu/partner-csipkehaz-kiskunhalas.html)

A halasi csipke – mely méltán került fel a hungarikum listájára  – a város legnagyobb nevezetessége, ehhez kapcsolódik egyik legismertebb látványossága a Csipkeház is. A Csipkeház 1935-ben épült a hagyományos parasztházak mintájára, melyet már 1939-ben két oldalszárnnyal tovább is bővítettek. A múzeumban megtekinthetőek a leheletfinom mesterművek, a látogatók betekintést nyerhetnek a csipkevarrás folyamatába és vásárolhatnak is.

https://m.utisugo.hu/latnivalok/csipkehaz-es-csipkemuzeum-kiskunhalas-87516.html

Cím: Kiskunhalas, Kossuth u. 37/a

Tel: + 36 77 421-797

Sáfrik-féle szélmalom

Kiskunhalas - Safrik-malom
Kiskunhalas – Safrik-malom (forrás: https://www.orszagalbum.hu/a-safrik-malom_p_5224)

A dombon álló, csonka kúp alakú, kúptetős, zsindellyel fedett szélmalmot Hunyadi Antal építtette az 1860-as években. Fala kétrétegű: kívül vakolatlan tégla, belül vályog. Az 1890-es években külső oldalára egy téglasor vastagságú köpeny került. 1901-ben felülhajtós rendszerűre építették át, 1919-1930 között többször is korszerűsítették. 1940-1950 között takarmánydarálóként működött. 1964-1966 között helyreállították. 2005-ben erősen megrongálódott. Sáfrik József molnár tulajdonában volt 1945-ig. Népi műemlék. Jelenleg múzeumként működik.

Cím: Kiskunhalas, Kölcsey utca és Szélmalom utca sarka

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiskunhalas

Címlapkép: Kiskunhalas címere (forrás: http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-kiskunhalas.shtml)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom