Hajós

A Kalocsai Sárköz délkeleti peremén lévő Hajós neve a hajó névből ered, ami azt sejteti, hogy a középkorban a mainál jóval nagyobb vizek vették körül a települést. A Bács-Kiskun megyei város Baja és Kalocsa között félúton fekszik az 54-es út mentén. Legismertebb része a 3 km-re fekvő Pincefalu.

Hajós – kezdetek

A település nevét 1366-ban említi először oklevél, azonban a török idők alatt elnéptelenedik.  A törökök kiűzése után a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be a 18. század első felében. Ekkor alakult ki a mai város barokk központja.

A település történetének legsötétebb eseményei az 1946-os kitelepítéskor volt, amikor 450 német család kényszerült otthona elhagyására. Helyükre nagyrészt felvidéki magyarok érkeztek. A település 1970-től lett nagyközség, majd 2008-ban városi rangot kapott.  1987-ben 16 településsel együtt – többek között Villány is – elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet.

Hajósi látnivalók

Hajós Pincefalu része már a török hódoltság előtti időkből ismert. A török időkben elnéptelenedett, de a később betelepített svábok dolgos munkája eredményezte a messze földön ismert szőlő- és borkultúra megalapozását, mely idővel elkezdett felvirágozni a környéken.

Ekkor kezdték az első pincéket a löszhátra építeni, amik a hajósi borok tárolására szolgáltak. A pincefaluban napjainkra 24 csalogató, kacskaringós utcácskában kb. 1200 présház található. Ezek is a népi építészet műremekei, akárcsak Villánykövesd és Palkonya műemlékvédelem alatt álló pincéi.

Hajós – Szent Imre római katolikus templom

Hajós templom
Hajós római katolikus templom (forrás: http://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=33950)

A településen már 1724-ben kápolna állt, majd egy romos klastrom helyén 1728-ban felépült a mai templom, amelyet Csáky Imre kalocsai érsek építtetett. Az 1794-ben kegyhellyé nyilvánított templomban láthatjuk a “csodatevő” Madonnát, melyet az első idetelepült családok hoztak magukkal. A barokk stílusú templom 1879-ben egészült ki oldalhajókkal.

A templom melletti gondozott parkban lévő Kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia stációkkal 1934-ben lett ellátva.

Hajósi kastély

Hajós érseki kastély
Hajós érseki kastély

A templom mellett épült fel gróf Patasich Gábor kalocsai érsek barokk stílusú vadászkastélya 1739-ben, melynek környékén egykor vadaspark volt. 1767-ben egészült ki a négy sarok toronnyal a kastély. A krónikák szerint Mária Terézia fogadására építették, de királyné mégsem látogatott el Hajósra. Haynald Lajos érsek árvaházzá alakította, ami 1954-től állami nevelőotthonként működött.

2010-től Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontként várja az érdeklődőket a felújított kastély. Féltett kincse Mária Terézia és férje, valamint szülei egészalakos portréja, amik egy németalföldi mester munkái.

http://hajosikastely.hu/

Hajós – programok

A pincefalu a hazai borvidékek közül a Hajós-Bajai borvidék része, melyhez 14 település tartozik. A főbb hajósi programok is a szőlő és bor köré csoportosulnak. A leglátványosabb az Orbán napi borünnep, melyet 1982 óta rendeznek meg minden év májusában. Hajós programok tekintetében egész évben rendezvények sorával várja az érdeklődőket, a többségnek a pincefalu ad otthont.

Napjainkban a turisták számára akad itt minden, mi szem-szájnak ingere, ugyanis több, egész évben nyitva tartó fogadót lehet találni, ahol a borkóstolás mellett ínycsiklandó ételekkel csábítanak. Érdemes több napra tervezni a kiruccanást, hogy a környéket is be lehessen barangolni, Hajós szállás tekintetében is kínál bőven lehetőséget.

Címlapkép: Hajós (forrás: https://www.turizmuskalocsa.hu/hajos)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom