Hajós település

A Bács-Kiskun megyei Hajós település Baja városától 30 km-re, Kalocsa várostól pedig 20 km-re fekszik az 54-es út mentén. Legismertebb része a 2 km-re fekvő Pincefalu.

Hajós település – kezdetek

A település nevét 1366-ban említi először oklevél, azonban a török idők alatt elnéptelenedik.  A törökök kiűzése után a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be a 18. század első felében. Ekkor alakult ki a mai város barokk központja. Hajós történetének legsötétebb eseményei az 1946-os kitelepítéskor volt, amikor 450 német család kényszerült otthona elhagyására. Helyükre nagyrészt felvidéki magyarok érkeztek. Az egykori mezőváros 1970-től már nagyközség, 2008 óta városi rangot kapott.  Már 1987-ben 16 településsel együtt – többek között Villány is – elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet.

Hajós látnivalók

Hajós Pincefalu része már a török hódoltság előtti időkből ismert. A török időkben elnéptelenedett, de a később betelepített svábok dolgos munkája eredményezte a messze földön ismert szőlő- és borkultúra megalapozását, mely idővel elkezdett felvirágozni a környéken. Ekkor kezdték az első pincéket a löszhátra építeni, amik a hajósi borok tárolására szolgáltak. A pincefaluban napjainkra több, mint 1200 présház található. Ezek is a népi építészet műremekei, akárcsak Villánykövesd és Palkonya műemlékvédelem alatt álló pincéi.

Szent Imre római katolikus templom

Hajós település - templom
Hajós település – templom (forrás: http://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=33950)

A templomot még 1728-ban, egy romos klastrom helyén, az érsek segítségével építettek meg a helybéliek. Az 1794-ben kegyhellyé nyilvánított templomban láthatjuk a “csodatevő” Madonnát, melyet az első idetelepült családok hoztak magukkal. A barokk stílusú templom 1879-ben egészült ki oldalhajókkal.

A templom melletti gondozott parkban lévő Kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia stációkkal 1934-ben lett ellátva.

Hajósi kastély

Hajós település - Kastély
Hajós település – Kastély

A templom mellett épült fel gróf Patasich Gábor kalocsai érsek barokk stílusú vadászkastélya 1739-ben, melynek környékén egykor vadaspark volt. 1767-ben egészült ki a négy sarok toronnyal a kastély. A krónikák szerint Mária Terézia fogadására építették, de királyné mégsem látogatott el Hajósra. Haynald Lajos érsek árvaházzá alakította, ami 1954-től állami nevelőotthonként működött. 2010-től Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontként várja az érdeklődőket a felújított kastély. Féltett kincse Mária Terézia és férje, valamint szülei egészalakos portréja, amik egy németalföldi mester munkái.

http://hajosikastely.hu/

Hajós település – programok

A pincefalu a hazai borvidékek közül a Hajós-Bajai borvidék része, melyhez 14 település tartozik. A főbb hajósi programok is a szőlő és bor köré csoportosulnak. A leglátványosabb az Orbán napi borünnep, melyet 1982 óta rendeznek meg minden év májusában. Hajós programok tekintetében egész évben rendezvények sorával várja az érdeklődőket, a többségnek a pincefalu ad otthont.  

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom