Hajós tanösvények

Hajós tanösvények és más természeti látnivalókban is bővelkedik. Több tanösvény található a szomszédos Császártöltés közelében, illetve a Hajósi Pincefalun át is húzódik túra útvonal. Érdemes több napra érkezni, és nemcsak a Pincefalut, de a kastélyt is felkeresni. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt számos érdekességet kínál. Szállást is találunk a településen, így csillagtúraként jó kiindulópont lehet. Nemcsak gyalogosan, de kétkeréken is felfedezhetjük a környéket.

Császártöltés

Ősi ösvény 

A sétaút 8,5 kilométer hosszú. Végig vezet a falu határában, az Öreghegyen, a Szamárvölgyben, a Káposztáskerti pincesoron. Az útjelző táblák feliratai három nyelven, magyarul, svábul, németül is szerepelnek.  

Vörös-mocsár tanösvény

Hajós tanösvény - Vörös mocsár tanösvény
Hajós tanösvény – Vörös mocsár tanösvény (forrás: https://www.knp.hu/hu/csaszartoltesi-voros-mocsar-tanosveny)

Császártöltés határában található a Vörös mocsár tanösvény, mely a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik. A tanösvény 6 állomás ismertető táblán mutatja be a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát. A kb. 2,5 km hosszú tanösvény kényelmesen végig járható 1,5-2 óra alatt. Egész évben látogatható. A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.

Kilátó

Hajós tanösvény - Kilátó
Hajós tanösvény – Kilátó (forrás: http://www.regionaplo.hu/archivum/23452-csaszartoltes-gazdagodik-csaszartoltes)

Császártöltés központjában helyezkedik el a Szálas Béla kilátó. A kilátó a névadója kezdeményezésére és adománygyűjtésből épült fel 2009-ben. A tetejéről remek kilátás nyílik a környékre. A kilátó érdekessége, hogy a közeli főútról nem látszik, bár a falu központjában található.

Szelidi-tó – Kékmoszat Tanösvény  

A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelye – tavasztól őszig egészen biztosan – a Szelidi-tó. A tó homokos strandja, szállodája, kempingjei, magánüdülői, vendéglői, szabadtéri színpada, nyugodt kikapcsolódást és mozgalmasabb szórakozást is kínálnak az idelátogató vendégeknek.
A Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, hazánk ötödik legnagyobb tava. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerületek kialakításra.

A tanösvény megismerteti a látogatót a tó keletkezésével, a víz- és a benne élő növényekkel, élőlényekkel. A tanösvény a falu közepéről indul, és a 12 állomása mentén az egész tó bejárható. Hossza: kb. 2,4 km, mely 1 óra alatt kényelmesen bejárható.

Hajós tanösvények – az Országos Kéktúra mentén

Országos Kéktúra

Hajós tanösvény - Kéktúra
Hajós tanösvény – Kéktúra (forrás: https://femina.hu/utazas/kektura-szakaszok)

Az Országos Kéktúra nemcsak hazánk, de Európa első hosszútávú turista útja is. 1938-ban Szent István királyunk halálának 900. évfordulójára készült el, az akkor még 910 km-es szakasz. Ennek része az Alföldi kéktúra, Hajós–Dencsák-tanya–Császártöltés 5,5 km-es szakasza is, mely jellemzően nyílt terepen halad és 1 – 1,5 óra alatt bejárható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Haj%C3%B3s

Vissza a kategória cikkeihez 

error: Védett tartalom