Hajós programok

A Bács-Kiskun megyei város Hajós programok színes sorával várja a településre látogatókat.

A Hajósi Pincefalu a legnagyobb nevezetesség, melyben 24 csalogató, kacskaringós utcácska és ezekben mintegy 1200 pince áll, szorosan egymás mellé ékelődve. Az épületek a népi építészet remekei. De nemcsak a házak, a pincealagutak is a település ékkövei, ahol 10-12 fokos hőmérsékleten érlelődnek a finomabbnál finomabb hajósi borok. A legöregebb, ma is álló pincét 1840-ben építették.

Hajós programok – tavasz

Tavaszi pincenyitogató – április második szombatja

A Hajósi Pincefalu első rendezvénye a már hagyományosnak mondható bor és gasztro minifesztivál, a Tavaszi Pincenyitogató. A fesztiválon 16 hajósi termelő nyitja ki borospincéjét, hogy az idei év újborai mellett érettebb, komolyabb tételeit is kóstolásra kínálja. Vásárral is várják az érdeklődőket.

Orbán Napi Borünnep – május utolsó hétvégéje

Hajós programok - Orbán napi borünnep
Hajós programok – Orbán napi borünnep (forrás : https://www.studiohd.hu/portfolio/hajos-plakat)

A három napos Orbán-napi Borünnep a Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai eseménye. Hagyományőrző és hagyománnyá vált ünnepség, mely a sváb telepesek kulturális és gasztronómiai hagyományait felelevenítő esemény és 1980-ban került először megrendezésre. 

Ez az ünnep a bor ünnepe, Hajós ünnepe, a Pincefalu ünnepe és legfőképpen annak a közösségnek az ünnepe, amely meghonosította és generációkon át megőrizte számunkra azt a szőlész-borász kultúrát, mely a Pincefalut létrehozta és életben tartotta.

Hajós programok – nyár

Nyári pincenyitogató – június utolsó szombatja

A Nyári pincenyitogató alkalmával a borászok ismét megnyitják a pince ajtóikat a nagyközönség előtt, hogy a hűs borospincékben kínálják a szebbnél szebb boraikat. Egyéb házi finomságokkal is készülnek a látogatóknak. A Pincefalu központjában hajnalig tartó mulatsággal zárul az esemény.

Hajós programok – ősz

Szüreti fesztivál – szeptember

Hajós programok szüreti fesztivál
Hajósi programok szüreti fesztivál

Szeptemberben kerül megrendezésre a hagyományos szüreti fesztivál, mely során az érdeklődők elsajátíthatják a hagyományos borkészítési technikákat, mivel lehetőség van szőlődarálásra és préselésre. A gyerekeket különböző érdekes programokkal várják, többek között: aszfaltrajzoló verseny, szőlőlopó játék. A rendezvény ideje alatt hintóval is körbejárható a pincefalu és végig kóstolhatók a hajósi borok.

Tökös Pincenyitogató – október közepe

Hajós programok - Tökös pincenyitogató
Hajós programok – Tökös pincenyitogató

Töklámpások vezetnek el a nyitott pincészetekhez, ahol ízletes borokkal, házi finomságokkal, messze földön híres hajósi vendégszeretettel várják az érdeklődőket, hogy megtapasztalják milyen, amikor élettel telnek meg a nyugalmas, hangulatos Pincefalu utcái, présházai. Hajnalig tartó zenés mulatsággal zárul a rendezvény.

Hajós programok – tél

Adventi Pincenyitogató – december

Hajós programok - Adventi pincenyitogató
Hajós programok – Adventi pincenyitogató (forrás: http://www.bringapanzio.hu/latnivalok.html)

A fahéj- és a mézeskalács illat vezet el a nyitott pincékhez, ahol megbizonyosodhat róla a kedves vendég, hogy a bor és a mézeskalács kitűnően megférnek egymás mellett. Megtudhatjuk, hogy milyen sajt illik leginkább a karácsonyi asztalra, vagy melyik borból készül a legfinomabb forralt bor.

Programok, melyek egész évben várnak – PinceSzombat:

Hajós programok - Pinceszombat
Hajós programok – Pinceszombat (forrás: http://www.hajosi-pincefalu.hu)

A PinceSzombat egy havi rendszerességű programlehetőség a Pincefaluban, amikor minden hónap második szombatján (kivéve a Pincenyitogatók hónapjai – április, június, október, december) több pince fix nyitva tartással (14-20 óráig) és nyitott pince ajtókkal várja a látogatókat.  

http://www.pincefalvak.hu

Címlapkép: Hajós programok – Tavaszi pincenyitogató (forrás: http://www.hajosbajaiborvidek.hu/2019/04/02/tavaszi-pincenyitogato-hajosi-pincefalu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom