Hajós Pincefalu

A Bács-Kiskun megyei város Hajós Pincefalu része már a török hódoltság előtti időkből ismert. Feltételezések szerint a legelső lakók hajóval érkeztek ide és az alföldi táj szépsége annyira magával ragadta őket, hogy itt is maradtak.

A török időkben azonban ez a település is az elnéptelenedés sorsára jutott, így a törökök kiűzése után a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be. Innen indult a kis község messze földön ismert szőlő- és borkultúrája, valamint ekkor kezdték el a löszhátra épített pincefalu építését is.

Hajós Pincefalu – kezdetek

A pincék építését eleinte a családok nemcsak a bor, hanem burgonya és egyéb termények tárolására is használták, így volt olyan család, amelyik két pincét is épített. Akik viszont egy pincét birtokoltak, ők is mindenfélét tároltak a hűvös pincékben. Első rendelkezésre álló számszerű adat 1851-ből származik, ebben az időben 553 holdon termeltek szőlőt Hajóson és 363 pince volt. A mai pincefalu területén valószínűleg a 18. század végén a 19. század elején kezdtek a helybéliek pincéket építeni.

A századfordulóra a pincék száma 850-re gyarapodott. A műemlék jellegű présházak a 20. század elején épültek. A löszhátra épített pincefaluban 24 csalogató, kacskaringós utcácskában mintegy 1200 fehérre meszelt présház áll, szorosan egymás mellé ékelődve, melyek a népi építészet remekei.

Hajós Pincefalu – a pincék

A laza szerkezetű löszfalba kezdetben kézzel vájták a 20-50 méter hosszú pincealagutakat, melyek télen-nyáron kedvező, közel azonos hőmérsékletet biztosítanak az itt tárolt Hajósi borok és egyéb termény számára.

A pincéket többnyire boltívesre építették és téglával rakták ki. A pincék fölé vagy elé présházakat építettek, hogy itt dolgozzák fel a szőlőt. A korabeli szokásoknak megfelelően csak a férfiak mehettek ki a pincékhez. A nők csak szüreteléskor, vagy ha takarítani kellett a pincéket, akkor mehettek be.

A pincék általában három részből állnak:

  1. A pincelyuk: itt találhatóak a borokkal teli hordók
  2. A présház: tárolják a szőlőfeldolgozás- és művelés eszközeit, a prést, a darálót, az erjesztő kádat.
  3. A kisszoba: mely a munkában megfáradt gazda pihenését szolgálta, illetve itt fogadták a barátokat, vendégeket is. Egyszerű bútorzattal ellátottak: konyhaszekrény, asztal, székek, esetleg egy fekvőhely. A téli fűtést is megoldották kályhával, kandallóval.   

A legrégebbi présház az önkormányzat tulajdona, 1840-es felirat látható a homlokzatán.

A Pincefalu sajátos település szerkezete

A pincefalu különlegessége, hogy teljesen elkülönült települést alkot, Hajós város 2 km-re található a pincefalutól. Ennek oka, hogy maga a lakó falu a Kalocsai sárköz, több kis szigetére épült. Belvízi, problémák miatt, nem lehetett a lakóházak alatt, borospincét kialakítani.

Hajós Pincefalu – Szent Orbán

A pincefalu központjában található Szent Orbán pápa a borászok védelmezője. A szobor Vas Csaba alkotása, mely minden borünnepen megöntözésre kerül a legjobb fehér és vörös borokkal, hogy jó minőséget adjon. Ehhez kötődik még egy másik népi hiedelem is: ha Orbán napján esik rossz lesz a szőlőtermés, ezért meg kell vesszőzni. Aki kíváncsi, a hagyományos Orbán Napi Borünnep során részt vehet ezen az eseményen is.

A hajósi pincefalu napjainkban

Hajós 1987-ben 16 településsel együtt – többek között Villány is – elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet. Az Orbán napi borünnepet 1982 óta rendezik meg minden májusban. Hajós programok tekintetében egész évben rendezvények sorával várja az érdeklődőket, a többségnek a pincefalu ad otthont.  

A pincefaluban napjainkra több, mint 1200 présház található. A 20. századig a meghatározó szőlőfajták: Kövidinka, Mézesfehér, Kadarka voltak.  Napjainkban, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay

A pincefalu a hazai borvidékek közül, a Hajós-Bajai borvidék része, melyhez 12 település tartozik.

http://www.pincefalvak.hu/pincefalu/62-hajos

Címlapkép: Hajós Pincefalu (forrás: https://www.kalohirek.hu/hajos/tuzes-borok-huvos-pincek-muzsikaszo-vasar-hajosi-pincenyitogato-es-froccsozon-szombaton#your_book_name/page1)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom