Hajós és környéke

A Bács-Kiskun megyei Hajós és környéke egész évben remek programokat, látnivalókat kínál. Hajós hazánk egyik legszebb pincefalujával büszkélkedhet. A település Baja városától 30 km-re, Kalocsa várostól pedig 20 km-re fekszik az 54-es út mentén.  Hajós 1970-től nagyközség, 2008 óta városi rangot kapott.  Hajós 1987-ben 16 településsel együtt – többek között Villány is – elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet.

Látnivalók Hajós városában

Hajósi érseki kastély

Hajós és környéke - Kastély
Hajós és környéke – Kastély (forrás: https://www.bacskiskun.hu)

A templom mellett épült fel gróf Patasich Gábor kalocsai érsek barokk stílusú vadászkastélya 1739-ben, melynek környékén egykor vadaspark volt. 1767-ben egészült ki a négy sarok toronnyal a kastély. 2010-től Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontként várja az érdeklődőket a felújított kastély. Féltett kincse Mária Terézia és férje, valamint szülei egészalakos portréja, amik egy németalföldi mester munkái. Állandó kiállításai mellett időszakos kiállításokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a látogatókat.

http://hajosikastely.hu/

 Hajós Pincefalu

Hajós és környéke - Pincefalu
Hajós és környéke – Pincefalu

Hajós Pincefalu része már a török hódoltság előtti időkből ismert. A török időkben elnéptelenedett, de a később betelepített svábok dolgos munkája eredményezte a messze földön ismert szőlő- és borkultúra megalapozását, mely idővel elkezdett felvirágozni a környéken. Ekkor kezdték az első pincéket a löszhátra építeni, amik a hajósi borok tárolására szolgáltak. A pincefaluban napjainkra több, mint 1200 présház található. Ezek is a népi építészet műremekei, akárcsak Villánykövesd és Palkonya műemlékvédelem alatt álló pincéi.

Hajós és környéke látnivalói

Császártöltés

Sváb Tájház A népi barokk homlokzatú Sváb Tájház a Teleházzal közös udvaron áll. Három kiállító termében tematikus helytörténeti és néprajzi kiállítás látható. A Teleház a közösségi élet színtere.

Cím: Császártöltés, Kossuth L. u. 167.

Pincefalu

A lösz falba vájt pincék biztosítják a hajósi borok kiváló tárolását. Itt is jellegzetes – csakúgy, mint a Hajósi Pincefalu pincéinél, –  hogy a pincék elé épültek a présházak.

Szálas Béla kilátó

Hajós és környéke - Kilátó
Hajós és környéke – Kilátó (forrás: http://www.regionaplo.hu)

A település központjában áll a 2009-ben épült Szálas Béla kilátó, mely a névadója kezdeményezésére és adománygyűjtése segítségével épült fel. Érdekessége, hogy bár a falu központjában áll a főútról nem látható. Tetejéről a településre és a környékre nyílik remek kilátás.

Ősi ösvény

A sétaút 8,5 kilométer hosszú. Végigvezet a falu határában, az Öreghegyen, a Szamárvölgyben, a Káposztáskerti pincesoron. Az útjelző táblák feliratai három nyelven, magyarul, svábul, németül is szerepelnek.  

Vörös-mocsár tanösvény

Császártöltés határában található a Vörös mocsár tanösvény, mely a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik. A tanösvény 6 állomásán ismertető táblák mutatják be a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát. A kb. 2,5 km hosszú tanösvény kényelmesen végig járható 1,5-2 óra alatt. Egész évben látogatható. A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.


Kecel

Haditechnikai Park

Hajós és környéke - Haditechnikai park
Hajós és környéke – Haditechnikai park (forrás: https://www.bacskiskun.hu)

A park a II. Rákóczi Ferenc úton, az Ipartelepen található és megtekintésére érdemes legalább fél napot tervezni.

A gyerekek kedvence lesz az Európában is egyedülálló kiállítás, mely leglátványosabb része szabadtéren fekszik, szoborpark öleli körbe. A kiállítás 4 részben mutatja be a Magyar Honvédségben használt eszközöket:

  1. Fegyvermúzeum
  2. Tüzérmúzeum
  3. Makettház
  4. Szobor- és Haditechnikai park

Bővebben: http://pintermuvek.hu/hadtechnikai-park/

Kalocsa

Paprika múzeum

Igazi különlegesség a világ első paprika múzeuma, ahol nyomon követhetjük a „piros arany” történetét attól a pillanattól kezdve, hogy átkelt az óceánon. A későbbiek során a hungarikum kategóriára emelkedett paprika hazánkban török közvetítéssel jutott el és eleinte csak a főúri kertekben dísznövényként volt jelen. Az első kalocsai paprikamalom 1861-ben épült. Az oltalom alatt álló, eredet megjelöléssel védett őrölt paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet.

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

A Kalocsai Porcelán Manufaktúrát 1971-ben alapították. Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet, melyhez a Manufaktúra nagymértékben hozzájárul. A látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A manufaktúra szakemberei betekintést adnak a porcelánfestés mesterfogásaiba.

Cím: Kalocsa, Martin tér 5.  Nyitva tarás: H-P: 08.00-17.00 Sz: 10.00-14.00

Kiskunhalas

Csipke múzeum

Hajós és környéke - Csipkeház
Hajós és környéke – Csipkeház (forrás: https://www.programturizmus.hu/partner-csipkehaz-kiskunhalas.html)

A halasi csipke – mely szintén a hungarikumok listán szerepléssel büszkélkedhet – a város legnagyobb nevezetessége, ehhez kapcsolódik egyik legismertebb látványossága a Csipkeház is. A Csipkeház 1935-ben épült a hagyományos parasztházak mintájára, melyet már 1939-ben két oldalszárnnyal tovább is bővítettek. A múzeumban megtekinthetőek a leheletfinom mesterművek, a látogatók betekintést nyerhetnek a a csipkevarrás folyamatába és vásárolhatnak is.

Cím: Kiskunhalas, Kossuth u. 37/a

Tel: + 36 77 421 982

https://m.utisugo.hu/latnivalok/csipkehaz-es-csipkemuzeum-kiskunhalas-87516.html

Címlapkép: Hajós és környéke (forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hajos-a-legendakat-orzo-kastely-es-az-europaban-egyedulallo-pincefalu-varosa)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom