Hajós-Bajai borvidék

A hazai 22 borvidék egyike a Hajós-Bajai borvidék mely az Alföldi borvidék egy részéből vált ki. A legfiatalabb területek egyike, 1998-ban kapta a Hajós-Bajai borvidék elnevezést. Eltérően az Alföld többi területétől, itt a homok helyett a lösz dominál.

A borvidék éghajlata

Klímája szélsőséges, száraz, a nyarak kifejezetten melegek. A déli lejtők megléte pedig nagyon kedvező tényező a szőlőtermesztés szempontjából. Hazánkban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, ami hosszútávon csökkenti a téli és tavaszi fagyás előfordulását. Az évi csapadék mennyisége kielégítő, csak kedvezőtlen eloszlása okoz időnként gondot.

Hajós-Bajai borvidék települései

A borvidékhez 12 település tartozik, melyek mindegyike remek borokat kínál:

Hajós, Császártöltés és Nemesnádudvar, e három sváb település a Tolnai dombság Hosszúhegynek nevezett részén van, az Illancs szélén, a talaj itt szinte megegyezik a Szekszárdi borvidék adottságaival.

A borvidék szőlőfajtái

Ezen a tájon a vörösbort adó fajták aránya az összes szőlőterülethez viszonyítva közel 40%, míg a fehérborszőlő-fajtákat a gazdák kb. 60%-on termesztik. A Hajós-Bajai borvidék legelterjedtebb fajtája a Kékfrankos. A 20. századig a meghatározó szőlőfajták: Kövidinka, Mézesfehér, Kadarka voltak.  Napjainkban, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay.

Hajós-Bajai borvidék érdekességek

A tájegység szélsőséges klímáját kihasználva, hazánkban elsőként itt készült jégbor. Különlegessége, hogy a szőlőszemeket fagyottan szüretelik és préselik. A jégbort a Sümegi és Fiai Pincészet élesztette újjá az 1990-es évek közepén, később a Koch borászat is elkészítette első jégborát. Hajós-Baja vidéke a likőrborok kategóriájában is maradandót alkotott: édes ürmös bor készítése is jellemző itt.

Meghatározó borászatok a teljesség igénye nélkül: a Koch és a Kovács Borház.

Az itteni borok a hegyvidékieknél lágyabbak, üde, könnyed, gyümölcsös borok, viszonylag alacsony sav- és alkoholtartalmúak, ezért elsősorban halételekhez, szárnyasokhoz, tésztákhoz, salátákhoz illenek a legjobban.

Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás, fehér- és vörösborok terén egyaránt kiváló tételek kerülnek ki innen. A borvidék borai egyre nagyobb arányt képviselnek a hazai és külföldi borok piacán.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hajós-Bajai_borvidék

Címlapkép: Hajós-Bajai Borvidék (forrás: https://www.facebook.com/hajosbajaiborvidek)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom