Császártöltés

Császártöltés 1744-től számítja létezését, akkor érkeztek ide az ősök Németországból. A falut az egykori Duna-ártér szélén magas löszpart zárja. Legmagasabb pontja a 143 méter magas Boszorkány-hegy. A löszpart a parti fecskék kedvelt fészkelő helye is.

Az 54-es főútról a Kossuth utcán át lehet eljutni a település védett természeti értékéhez, a löszpuszta maradványokhoz.

Császártöltés látnivalói

Római katolikus templom

Császártöltés - Templom
Császártöltés – Templom (forrás: https://www.csaszartoltes.hu/index.php/egyhazak/romai-katolikus)

A település központjában a Kossuth Lajos utca és a Keceli út sarkán áll, az 1921-ben épült, festett üvegablakokkal díszített, oldaltornyos római katolikus templom.

Teleház

A Kossuth utca másik oldalán 1999-ben adták át a Teleházat a lakosság részére, mely a közösségi élet színtere. Így rendezvények, kiállítások kedvelt helyszínévé vált.

Sváb Tájház

Császártöltés - Sváb Tájház
Császártöltési Sváb Tájház (forrás: https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/csaszartoltes/csaszartoltesi-svab-tajhaz-20695)

A barokk homlokzatú tájház a Teleházzal áll egy telken, amelynek három termében tematikus helytörténeti és néprajzi kiállítás látható. Cím: Kossuth L. u. 167.

A község képét korábban meghatározó paraszt barokk stílusú lakóházak nagy része már eltűnt, de a főúton még látható néhány ház. Érdemes megtekinteni őket.

Több száz embert vonz a hagyományosan augusztus második hétvégéjén tartott falunap és vásár, valamint a szüreti fesztivál és búcsú októberben Simon-Júdás ünnepén. Császártöltés a Hajós-Bajai borvidék tagja, igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belsejében helyezkedik el.

Császártöltési látnivalók – természeti értékek, tanösvények

 Szálas Béla kilátó

Császártöltés - Kilátó
Császártöltési kilátó (forrás: http://www.regionaplo.hu/archivum/23452-csaszartoltes-gazdagodik-csaszartoltes)

A település központjában áll a 2009-ben épült Szálas Béla kilátó, mely a névadója kezdeményezésére és adománygyűjtése segítségével épült fel. Érdekessége, hogy bár a falu központjában áll a főútról nem látható. Tetejéről a településre és a környékre nyílik remek kilátás.

Ősi ösvény 

A sétaút 8,5 kilométer hosszú. Végigvezet a falu határában, az Öreghegyen, a Szamárvölgyben, a Káposztáskerti pincesoron. Az útjelző táblák feliratai három nyelven, magyarul, svábul, németül is szerepelnek.   

Vörös-mocsár tanösvény Császártöltésnél

Császártöltés - Vörös mocsár tanösvény
Vörös mocsár tanösvény Császártöltésnél (forrás: https://www.knp.hu/hu/csaszartoltesi-voros-mocsar-tanosveny)

Császártöltés határában a löszpart alatt húzódik. A mocsár az egykori Duna-mederben keletkezett, több százezer évvel ezelőtt. A meredek löszfalakba vájt üregekben gyurgyalagok költenek. A tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54-es főút 68 km-nél és a település előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik. Egész évben látogatható, hossza 2 km, mely kb. 1-1,5 óra alatt kényelmesen bejárható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Császártöltés

Címlapkép: Császártöltési kép (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:HUN_Cs%C3%A1sz%C3%A1rt%C3%B6lt%C3%A9s_COA.jpg )

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom